Технічні характеристики:
Матеріал виготовлення: сталь і алюмінієвий сплав.
Кількість каменів які одночасно фіксуються в утримувачі: 2 штуки.
Зверніть увагу: корпус литий та його поверхня може мати невеликі нерівності. Це не впливає на експлуатацію чи можливості кріплення до столу.
Особливості моделі:
Легкість використання навіть для недосвідченого користувача і надзвичайно гострі ножі протягом декількох хвилин після обробки.
Надійна система завдяки простоті і продуманості конструкції. Навіть після тисяч циклів по наведенню гострої кромки на точила не буде слідів зносу.
Система поставляється без точильних брусків. щоб користувач міг вибрати тип і зернистість самостійно.
Скільки б не коштував ніж, якщо він десь експлуатується, то лише питання часу коли він стане тупий. Не маючи системи заточування ножів багато людей чекають поки їх ножі стають все більш і більш тупими до тих пір поки вони стануть майже марними і тільки тоді починають робити кроки по відновленню ріжучої кромки.
Більш правильним рішенням є періодична подточка.
По-перше, так збільшується ресурс леза, оскільки не видаляється велика кількість металу при відновленні кромки, а по-друге, ніж завжди в робочому стані.
Що відбувається з лезом, коли воно затупітся.
Дві площини ножа утворюють скіс з мікроскопічно тонкої кромкою. Хоча ріжучакромка тонка, вона все ж дуже тверда, і її не можна просто сплюснути, як пластилін. Вона буде просто загинатися в бік.
Коли лезо затупилося і кромка тільки починає згинатися, їй ще можна надати форму і вирівняти. А якщо продовжувати працювати ножем далі, вигин побільшає, і в кінцевому підсумку загнеться, сплющиться або навіть зламається. В результаті пошкодження стає настільки серйозним, що єдиним виходом для відновлення ріжучої здатності є необхідність видалення великої кількості металу.
Чим краще точити.
Інструментів і обладнання для заточки ножів багато і у кожного є недоліки.
Стрічкові Гріндер дуже ефективні при використанні досвідченим фахівцем, але миттєво зіпсують ножі в руках новачка.
Шліфувально-полірувальні верстати, типу легендарного WorkMan 8101, коштують недешево і не всім по кишені.
Заточку камінням від руки складно виконати точно і також потрібно багато практики.
Найкращу швидку і легку заточку для регулярного обслуговування ріжучого інструменту можуть забезпечити тільки спеціалізовані системи заточування ножів.
Пристрій складається з рами з гвинтовим затискачем для фіксації скраю столу; захоплення для утримання
ножа; штанги на якій розташований поворотний механізм і власника брусків.
Під час процесу користувач затискає ніж, виставляє висоту поворотного механізму на штанзі, від якого залежить кут атаки, і переміщує рукоятку із закріпленим каменем уздовж леза.
Що краще, алмазні бруски або кам'яні?
Це залежить від конкретної роботи і жоден тип не буде універсальним оскільки є багато змінних. Наприклад, наскільки тупе лезо; чи потрібно видаляти багато металу для формування скосів; наскільки тверда сталь полотна?
Плюси алмазних брусків для використання з системою заточки.
Алмазні бруски набагато більш агресивні, ніж керамічні або кам'яні. Вони є кращим вибором для заточування лез з твердих сталей з показником твердості по Роквеллу більше 50 HRC і це найкраще рішення для відновлення сильно пошкоджених лез. Крім цього роботу з ними можна порадити новачкам.
Мінуси алмазних брусків.
Хоча вони відмінно підходять для швидкої заточування їх не можна порівняти з дрібнозернистої керамікою для остаточної поліровки, необхідної при створенні ріжучої кромки як у хірургічного скальпеля.
Вони дорожче інших і, всупереч поширеній думці, зношуються і час від часу потребують заміни.
При цьому незважаючи на те, що ніколи не рекомендують натискати на будь-якої брусок під час заточування, щоб прискорити процес, це особливо вірно по відношенню до алмазних моделей.
Плюси кам'яних брусків.
Недорогі і довговічні. Самі дрібнозернисті види, типу чорних або напівпрозорих, відполірують леза набагато краще тих, які приходять із заводською заточуванням від виробника.
Мінуси.
Камені призначені не для швидкого видалення великої кількості металу, а для полірування і доведення леза до гостроти. Якщо взяти дуже тупий ніж і спробувати заточити його тільки каменем, то можна витратити годинник, але досягти лише ефект полірування тупого краю.
Спочатку потрібно виконувати шліфування чимось більш агресивним, наприклад алмазним бруском, грубої керамікою, напилком або крупнозернистою наждачним папером.
Керамічні бруски є проміжною ланкою між алмазами і камінням, проте їх рідко використовують саме для систем заточування ножів і ми їх розглядати не будемо.