(098) 264-97-87
(098) 264-97-87
Перевага інструменту і особливості конструкції.
Для перекушування катанки і арматури товщиною до 16 мм застосовують ножиці Болторізи. Цей інструмент потужніший бокорезів, здатних впоратися лише з дротом до 4-5 мм. І безпечніше кутової шліфмашини якої неможливо відрізати рухливий сталевий прут з затиснутим в стіні кінцем з одного боку і вільним з іншого, або ланки ланцюга, не зафіксувавши їх в лещата.
За рахунок чого відбувається легке перекушування? Слюсарні кусачки складаються з двох симетричних половинок з'єднаних шарніром. У Болторізи двухричажная конструкція з п'ятьма шарнірними сполуками. Два, в місці переходу силових рукояток в змінні ріжучі губки; один на з'єднанні важелів і два шарніра пов'язують ріжучі губки через бічні пластини.
Рукоятки 600 мм арматурного болторіза Yato YT-1853, що виконують роль первинних важелів, розлучаються на 90 см. При їх зведенні разом вони передають енергію стиснення на вторинні важелі, збільшуючи її. Через високого передавального відносини ножі ріжучої головки з 35 мм ножами, розлучаючись на 18 мм справляються з 10 мм прутом.
Технічні параметри.
Стандартний розмірний ряд: 350, 450, 600, 900, 1050 мм. Чим довше важелі інструменту, тим потужніші зусилля натискання і вище діаметр перекушування дроту, рівний: 6, 8, 10, 12, 14 і 16 мм.
З50 мм моделі, як Yato YT-1844 або Stanley 1-95-563, вагою до 1.5 кг, зручні для перекушування сітки рабиця, а 1200 мм, як Matrix 785659 для розбору металевих конструкцій.
Але великі потужні Болторізи для арматури не є універсальними. Наприклад, Vorel 49775 при довжині 1050 мм мають масу 8,2 кг. Працювати ними на вазі і витягнутих руках важко, а при зведенні розсунутих більш ніж на 120 см рукояток навантаження припадає на грудні м'язи. Щоб перекусити сталевий 16 мм прут інструмент доводиться впирати однією рукояткою в підлогу, а на іншу тиснути двома руками.
Змінні губки.
На всіх ручних болторезах губки змінні і можуть бути зняті для заточування або заміни. Вони можуть бути гладкими, як у Intertool HT-0153, або з насічками перпендикулярними лезу, для кращого захоплення матеріалу без ковзання.
Губки мають V-образну клиновидную форму з кутом сходження 60 градусів. Великий кут загострення і товстий обух збільшують міцність лез при поділі твердих сталей, але при спробах не перекушування, а захоплення і розхитування прута в сторони ріжуча кромка може пофарбовуватися.
При здавлюванні рукояток інструменту леза занурюються в розрізають арматуру, розклинюючи її метал і розтягуючи в протилежні сторони до тих пір поки не відбудеться розрив.
Від твердості отриманих методом об'ємної штампування і пройшли термообробку губок залежить ресурс лез без перезаточки, і у професійних Болторізи становить сотні перекушувань. Крім того Stanley 1-95-565 з твердістю ріжучої кромки до 64 HRC здатні перерізати прути твердістю до 48 HRC, а недорогі болторези, типу Intertool HT-0154 тільки до 42 HRC .
Чи потрібен зазор при замиканні губок?
При повному стисненні силових важелів обмеження їх ходу повинно відбуватися не за рахунок упору губок один в одного, а при змиканні обмежувальних припливів рукояток під головкою.
Перед експлуатацією болторіза щупом перевіряють зазор між лезами. У 75 см інструменту, як Vorel 49750, він повинен дорівнювати 0,5-0,55 мм для перекушування сталевого прутка і 0,3-0,35 мм для більш твердої арматури.
Регулювання виконують змінюючи виліт обмежувального болта і фіксуючи його положення контргайкой.