Технічна характеристика:
Матеріал виготовлення: алюмінієвий сплав і сталь.
Довжина направляючої: 47 см.
Кількість брусків в комплекті: 3 штуки.
Будь-яке завдання різання спрощується, виконується швидше і вважається більш безпечною, коли ніж гострий. Однак до того як застосовувати в справі точилку для заточування ножів PRO-3 Перевірте стан кромки леза, щоб вирішити чи потрібна взагалі заточка.
Встановіть лезо на ніготь великого пальця, під прямим кутом до його поверхні, і відсуньте від себе. Якщо воно ковзає по нігтя, не чіпляючись, то швидше за все ніж тупий.
Можна провести тест з газетою, яку тримають однією витягнутою рукою, а інший, зі злегка нахиленим лезом, ведуть вниз. Якщо ніж чіпляється за папір і не ріже, то він потребує заточування.
Можна також виконати пробний рез на овочах, мотузці або картоні. Якщо доводиться робити пиляють руху або застосовувати силу, то ніж тупий.
Кут нахилу.
Кут нахилу леза для заточування буде варіюватися в залежності від типу і використання ножа. Зазвичай він лежить в межах 10-35 градусів. Кут в 10 градусів-це дуже тонка кромка (згадайте небезпечну бритву).
Набагато ширший кут, наприклад 35 градусів, має рубає мачете. Чим більше кут, тим міцніше кромка, а значить вона витримує великі навантаження і здатна різати більш міцний матеріал.
Обидва кути будуть витримувати і зберігати гостроту кромки при використанні їх для відповідних завдань.
Найскладніша частина відновлення ріжучої кромки це постійна підтримка правильного кута при періодичному проходженні каменю по лезу вперед / назад. Щоб робити це професійно тільки руками і бруском, потрібна практика або точилка для заточування ножів PRO-3. У ній використовується губчастий затиск для утримання ножа на місці, на який впливають каменем. Камінь фіксується на сталевому стрижні з рукояткою. А стрижень може рухатися через отвір в корпусі під потрібним кутом. Брусок вільно ходить по всій довжині леза ножа, зберігаючи при цьому постійний і точний кут.
Щоб обробити протилежну сторону леза ніж розгортають в затиску.
Який камінь встановити.
Вибрати відповідний брусок досить просто. Це залежить від ступеня пошкодження леза.
Будьте обережні якщо вирішите використовувати брусок з зернистістю 80, тому що він знімає багато металу за один прохід. Для більшості ножів, які просто потрібно відновити, краще почати з використання 220 зернистості.
Загальна рекомендація така: почніть з середнього каменю, перейдіть на дрібний, потім на ультратонкий, а в кінці прикріпіть до направляючої Шкіряний брусок для остаточної полірування.
Скільки рухів потрібно зробити.
Починайте вплив з тієї ділянки леза яке ближче до рукоятки і переміщайте камінь до кінчика. Щоб рівномірно заточити ніж, вважайте руху і робіть те ж саме число зі зворотного боку. Для періодичного заточування на точилці досить 20 впливів з одного боку і 20 з іншого, але обов'язково оцінюйте досягнутий результат.
Існує безліч систем заточування, але в категорії недорогих пристроїв PRO-3 набагато перевершує конкуруючі моделі. Вона не громіздка, в направляючої штанзі і системі фіксації алмазних або кам'яних брусків немає недоліків, підстава кріпиться до торця столу струбциною і міцно утримує точилку.
Якщо у вас вдома багато ножів і Ви отримуєте задоволення від процесу заточування, то PRO-3 обов'язковий пристрій, який потрібно мати під рукою.