Технічні характеристики:
Назва: японський двосторонній водний камінь для заточування ножів зернистістю 600/3000 Grit (180 х 60 х 30 мм).
Склад: абразивні частинки оксиду алюмінію, карбіду та нітриду змішані разом з глиноподібним сполучним та запечені при високій температурі (сполучна глина дозволяє абразивним частинкам легко вивільнятися, коли камінь замочується у воді, що дає постійне оновлення ріжучої поверхні).
Комплектація: камінь + нековзна підставка для перешкоджання переміщенню по столу.
Інструменти для обробки: кухарські, хлібні, зубчасті, мисливські, кишенькові, багатофункціональні та керамічні ножі; ножиці, топірці, мачете.
Перевага: дві унікальні зернистості, кожна з яких забезпечує різний тип обслуговування, залежно від того, який догляд потрібний ножу.
Особливості моделі 600/3000 Grit:
Зернистість 600 Grit, як і всі номери менше #1000, - досить груба, підходить для різних операцій, що передують процес заточування і робіт, які мають на увазі інтенсивне знімання металу (відновлення кута заточування, геометрії клинка та ріжучої кромки; видалення тріщин, сколів та інших) пошкоджень, що утворилися під час використання ножа (зміна товщини леза).
Рекомендується для лез, що повністю затупилися, які довго не заточували і як універсальний камінь для ножів з більш м'яких сталей, наприклад дешевих ножів з супермаркету і для деяких ножів з твердістю сталі 57 HRC).
Зернистість 3000 Grit – середньо дрібна. Її комбінація із зерном #600 дозволяє спочатку швидко прибрати грубі дефекти і відразу перейти на чистове заточення, яке межує зі стартовим поліруванням.
Рекомендації щодо використання японського водного каменю:
Зануріть камінь у воду на 10-12 хвилин, щоб він наситився і залишався вологим протягом всього процесу заточування. Бульбашки повітря повинні зникнути.
Як правило, починають точити на бруску грубої зернистості, що залишає на поверхні металу невеликі подряпини.
Потім переходять на середній і дрібніший камінь, за допомогою якого видаляють сліди від впливу попереднього і полірують кромку до необхідної гладкості і гостроти.
Закріпіть брусок на будь-якій неслизькій основі (гумова, силіконова або бамбукова підставка). Використання рушника не дасть такого ефекту.
Заклейте лезо ножа на ⅔ паперовим малярним скотчем, щоб не подряпати дзеркальну поверхню при випадковому торканні плашмя.
Встановіть ніж по діагоналі під кутом 15-20 градусів і виконайте рух уперед і назад по каменю.
Вказівний палець, при цьому, повинен бути притиснутий до спинки клинка (тупого ребра), великий палець лежати на площині клинка, а решта трьох пальця міцно стискати рукоять.
Зусилля має бути рівномірним, але з сильним.
Зрушуйте ніж поступово таким чином, щоб під пальцями виявлявся наступний, необроблений відрізок леза, і щоразу повторюйте процедуру, заточуючи ділянку за ділянкою.
Не можна змінювати кут кромки леза щодо каменю, слідкуйте за тим, щоб кут ножа по відношенню до нього також залишався постійним при виконанні рівномірних рухів вперед і назад.
Продовжуйте виконувати операцію до тих пір, поки по всій довжині кромки леза не утворюється задирок.
Щоб перевірити, чи досягли ви бажаної гостроти, спробуйте ніж на фрукті чи овочі, наприклад на помідорі чи лимоні.
Якщо ви помітили опір при вході ножа в матеріал, продовжуйте обробку.
Очистіть поверхню японського водного каменю м'якою щіткою, а потім дайте йому висохнути.