Технічна характеристика:
Зернистість Grit: 3000.
Довжина: 170 мм.
Ширина: 75 мм.
Гумове антиковзаюче покриття, наклеєне ззаду: є.
Призначення: формування ріжучої кромки і завдання кута заточування.
Виробник: Golden Dragon Taiwan.
Який би не був у користувача ніж, якщо ним користуються, то з часом він стає тупіше і його доводиться заточувати. Щоб зробити це правильно потрібно знати базовий кут заточування, який використовував виробник при створенні.
Леза більшості ножів мають кут від 10 до 30 градусів з обох сторін. Чим він менше, тим гостріше ніж і тим швидше зношується лезо, як наприклад у бритв.
Західні ножі мають подвійний скіс з обох сторін леза. Це означає, що загальний кут нахилу леза вдвічі більше, ніж скіс шліфування з одного боку.
Азіатські ножі мають заточку тільки з одного боку, тому більшість азіатських ножів набагато гостріше, ніж західні ножі.
Кухонні та універсальні моделі (принаймні, комерційно доступні) зазвичай мають кут заточування 22,5 градуса з кожного боку.
Алмазні бруски, виготовлені за технологією спікання алмазно-металевих композицій методом порошкової металургії, це, ймовірно, кращий спосіб відновити або поліпшити ріжучу кромку. Їх можна використовувати в комбінації з точильним верстатом, прикріпивши до направляючої або працювати вручну. Головне дотримуватися поетапний порядок проходу.
Спочатку задіють алмазні бруски з найбільшим зерном, щоб надати форму ріжучої кромки новому ножу, задати кут майбутньої заточування або виконати ремонт пошкодженого ударами лезу.
Після того як кромка задана починається формування задирки, який утворюється, коли видаляється достатня кількість сталі, щоб відповідати скосу з іншого боку леза. Задирок легко відчути пальцем акуратно провівши по краю леза протилежного тій стороні, яку шліфували.
Якщо кромка гладка потрібно обробляти далі, але як тільки він почне відчуватися приступають до шліфування другої сторони.
Взявши ще більш дрібний алмазний брусок виконують шліфування задирки, чергуючи сторони з кожним рухом.
Бруски 1000, 2000 і 3000 Grit є полірувальними і служать для утворення рівною і гладкою дзеркальної кромки.
Якщо дуже важливий зовнішній вигляд, то можна продовжити обробку на шкіряному полірувальнику для видалення мікроскопічних зазубрин, залишених алмазами. Однак без мікроскопічних зазубрин лезу складно буде вгризатися в поверхню.
При випробуванні леза на гостроту, не проводите по ньому пальцем. Кращий тест, це тримати в руці аркуш паперу і намагатися розрізати його ножем.
Заточка ножів алмазними брусками з чергуванням зернистості від грубої до найдрібнішої це простий, недорогий, але ефективний метод підтримки ріжучого інструменту у відмінному стані. З ними вам не потрібні химерні системи заточування, дорогі шліфувально-полірувальні верстати з шкіряними колами (хоча ніхто не заважає мати їх поруч).